După stingerea unui focar de gurmă, ce mai avem de făcut?

May 8, 2022 | 0 comments

Durata de timp pentru care bacteria gurmei rezistă în mediu depinde de expunerea la lumina solară, de temperatură și umiditate. Cercetările (Durham și colab., 2018, A study of the environmental survival of Streptococcus equi subspecies equi. EVJ 03.03.18*) arată că Streprtococcus equi supraviețuiește doar o zi în mediu uscat și fierbinte, dar până la 34 zile în condiții de răcoare și umiditate crescută. Bacteria poate supraviețui și mai mult timp în apă, până la șase săptămâni de la contaminare.

Toate suprafețele din interiorul unei zone de izolare trebuie spălate și dezinfectate după stingerea unui focar de gurmă.

Adăposturile și padocurile

Toate zonele care au fost folosite de vreun cal gurmă trebuie curățate și dezinfectate minuțios. Secrețiile uscate sunt greu de îndepărtat și pot necesita frecare sau răzuire—un motiv serios pentru curățarea regulată a interiorului spațiului de izolare în timpul perioadei de carantină.

Trebuie să ne amintim că odată infectați, caii pot răspândi cantități moderate de bacterii chiar și înainte de apariția semnelor clinice clare, așa că trebuie să tratăm toate zonele în care au fost caii bolnavi în decursul a trei săptămâni anterioare manifestării simptomelor.

Toate obiectele, inclusiv saltele sau covoare de cauciuc în boxele amenajate cu așa ceva, trebuie ridicate, spălate și dezinfectate pe toate părțile. În schimb, nu este practic și nici eficient să dezinfectăm terenuri înierbate sau suprafețe cu pământ—acestea trebuie curățate de dejecții și orice fel de materiale potențial patologice vizibile, apoi lăsate timp de două săptămâni nefolosite. Dacă aceste terenuri au surse naturale de apă la care caii au acces, lăsați zona nefolosită timp de cel puțin șase săptămâni.

Apa

Bacteriile gurmei pot supraviețui mult timp în apă (până la șase săptămâni). Goliți și dezinfectați toate rezervoarele, recipientele, gălețile de apă la care caii au acces și asigurați-vă că adăugați suficient dezinfectant încât să omoare bacteriile, înainte să clătiți foarte bine aceste recipiente. Important: citiți cu mare atenție instrucțiunile dezinfectantului folosit, deoarece unele au restricții foarte importante de mediu (cum și unde se pot arunca după folosire, de exemplu).

Echipamentele

Toate echipamentele care au fost în interiorul zonei de izolare (indiferent dacă au fost folosite sau nu) trebuie curățate și dezinfectate amănunțit. Când este vorba de zona roșie, lăsați obiectele cum ar fi plase pentru fân, căpestre, funii și sfori, lese, pături de cai să stea înmuiate în dezinfectant cel puțin trei ore (sau peste noapte și mai bine), înainte de clătire abundentă și uscare. Fiți atenți în special la clătirea foarte bună după dezinfectare a bolurilor și găleților de furajare și adăpare și a plaselor de fân, a oricăror obiecte la care caii au acces și ar pute ingera resturi neîndepărtate de dezinfectant.

Dezinfectarea roților și încălțămintei când se transportă gunoi de grajd

Vehiculele Transportarea cailor reprezintă un risc foarte mare privind transmiterea infecțiilor în interiorul vehiculelor de transport, iar stresul de transport poate declanșa și/sau intensifica excreția bacteriilor gurmei. Orice remorcă sau camion în care s-au îmbarcat cai cu gurmă, oricând în intervalul de trei săptămâni prealabile îmbolnăvirii lor, trebuie dezinfectat complet, incluzând cabina șoferului.

Gunoiul de grajd

Dejecțiile colectate de la cai bolnavi trebuie depozitate cu grijă, deoarece reprezintă o sursă de risc înalt de contaminare a mediului. Există două opțiuni principale:

  • Găsirea unei parcele de teren sau pășune care este la distanță de cursurile de apă și care NU va fi folosită de către oameni și cai timp de cel puțin două luni, unde se poate răsfira gunoiul de grajd ca bacteriile să fie cât mai expuse radiațiilor solare și elementelor de mediu. Centrul de izolare dedicat al Redwings, de exemplu, are o înțelegere cu un fermier local care permite depozitarea dejecțiilor de cai pe platforma sa de dejecții, de unde o va împrăștia doar pe terenuri arabile departe de drumurile publice (se dezinfectează tractorul și remorca după fiecare transport);
  • Depozitarea gunoiului de grajd pe o platformă de gunoi separată,  ca și material de compostare (căldura generată în interior va ucide bateriile) și lăsarea lor acolo pentru cel puțin șase luni, apoi depozitare obișnuită cu restul bălegarului din fermă.

După ce toate aceste etape enumerate în cursul ultimelor zile sunt adresate, focarul de gurmă poate fi considerat stins cu adevărat. Ce urmează? Folosirea unui astfel de eveniment extrem de nefast pentru a deveni mai înțelepți și mai puternici.

În 2016 Redwings a efectuat un sondaj de opinie despre gurmă, care a fost completat de peste 2000 de proprietari de cai din Marea Britanie. Rezultatele arată că oamenii sunt îngrijorați cu privire la gurmă și ar dori să facă mai mult pentru a-și proteja caii de boala aceasta. A mai arătat, de asemenea, și că dorința de schimbare nu este reflectată deocamdată în normativele pe care le vedem în comunitatea ecvestră. Câteva rezultate ale sondajului sunt următoarele:

Vă amintiți ce ați răspuns la întrebarea noastră dacă aveți un spațiu de carantină și dacă ați putea amenaja unul?

Am fi foarte curioși să aflăm: S-a schimbat ceva în modul de răspuns în lumina informațiilor din ultimele zile?

Așteptăm să auzim unii de alții, ne puteți contacta! Împreună putem fi mai buni pentru a face mai mult bine. Pentru caii României!