Asociația pentru bunăstarea cailor

Împreună din 2004.

Ne-am cunoscut în perioada 2004–2011, în cadrul programelor „Project Romania” organizate în țara noastră de către ONG-ul britanic World Horse Welfare.

Inițial fără niciun cadru organizatoric legal, între 2012 și 2014 ne-am numit Grupul Român pentru Bunăstare Ecvină—doar o mână de oameni… mereu încrezători că viața cailor din România poate fi și trebuie îmbunătățită. Am fost susținuți și ajutați. Jo White, Mike Aikens și Thomas Burch (Progressive Ideas) au fost prezenți, împărtășind din cunoștințele lor despre bunăstarea cailor și știința potcovăriei la atelierele practice organizate în câteva locuri din țară. La rândul lor și ei au fost ajutați de organizații finanțate de donatori din străinătate, cum ar fi The Donkey Sanctuary, World Association for Transport Animal Welfare and Studies (TAWS), Save the Dogs, Footprints of Joy Center și alții, pentru a ne ajuta ca să ajutăm caii și oamenii pe care acești cai îi ajută.

Asociația pentru bunăstarea cailor s-a înființat ca ONG legal constituit în 2015, pentru îndeplinirea scopului care ne-a adus împreună: să participăm la îmbunătățirea vieții și creșterea gradului de bunăstare a ecvinelor domestice în România.

Cum funcționăm — o poveste adevărată

Într-o zi, într-un colț de lume cu un oraș mare și aglomerat, o fetiță a mers în vizită la o fermă, să vadă caii. Pentru ziua ei, ea a cerut un card-cadou, poza unui cal de la acea fermă, iar părinții ei i-au îndeplinit dorința.

„Ai făcut o alegere bună,” spuse doamna de la ghișeu, întinzând cardul fetiței. „Poți fi mândră să ai o poză cu Angel, pentru că noi vom folosi banii aceștia să ajutăm un alt cal să aibă o viață mai bună, undeva în lume.”

 Într-o altă zi, în alt colț de lume cu un sat însorit, o fetiță fugea spre poarta pe care tocmai o deschidea tatăl ei.

„Ai plecat devreme, unde ai fost?” se opri ea lângă tatăl ei.

„La târg. Ți-am adus un cadou!” îi întinse tatăl ei o pungă de hârtie.

Fetița desfăcu punga. „Exact cum mi-am dorit!” spuse ea, zâmbind larg, cu căluțul de turtă dulce în mână.

Tatăl făcu semn cu mâna spre calul prins la căruță, în drum. „Hai!” spuse el încet și calul intră în curte.

„Nu mai e șchiop! Rarăule, nu te mai dor picioarele!” ridică fetița mâna să mângâie fruntea înstelată ce se apleca în dreptul ei.

„Nu, nu îl mai dor. Nu m-aș fi putut duce cu el la târg, dacă îl dureau.” Tatăl deja desprindea calul de la căruță. „Ții minte cum a explicat nenea acela? De acum vom avea grijă să îl potcovim la timp și nu va mai fi șchiop.” El luă o funie din căruță și o prinse de căpăstrul calului. „Poți să îl duci la apă, dacă vrei.”

Cu turta într-o mână, cu funia în cealaltă, fetița porni cu calul pășind după ea. „Rarău drag… îmi plac mult potcoavele tale noi. Sunt foarte fancy, știi?”

Tatăl deja pusese primul sac pe trotuar din căruță, zâmbind. Era toamnă, vreme de semănat grâul pentru pâinea de anul viitor.

Între dorințele împlinite a două fetițe, Rarău a fost potcovit ca să nu mai fie șchiop. Tu dorința cui ai vrea să o îndeplinești astăzi?  

Viziunea și valorile noastre

În viziunea noastră toate ecvinele sunt egale, iar noi, cetățeni ai României, putem și trebuie să îi tratăm cu respect, înțelegere și compasiune, indiferent de rasa, valoarea sau modul de utilizare a acestora.

Valorile noastre se reflectă în ceea ce facem

Suntem realiști

  • înțelegem că gradul de bunăstare al cailor poate să crească doar prin deciziile și grija celor care sunt răspunzători de ei—proprietari, îngrijitori de cai, călăreți și toți cei cărora le pasă de cai;
  • înțelegem că bunăstare perfectă nu există în practică și că numărul cailor din țara noastră scade odată cu renunțarea la folosirea lor;
  • înțelegem că există motive și mentalități care afectează profund nefavorabil modul de întreținere al cailor și pe unele nu le vom putea schimba în viitorul apropiat;
  • înțelegem că noi, ca asociație, putem munci pentru a avea rezultate doar în colaborare strânsă cu alte asociații, cu autoritățile din România, cu comunitățile în care există cai și cu fiecare persoană care dorește să ne susțină în ceea ce facem.

Suntem perseverenți

  • înțelegem că realizarea obiectivelor noastre necesită timp și multiple acțiuni repetate;
  • înțelegem că schimbarea în bine poate fi susținută doar dacă cei care participă la ea primesc informațiile și cunoștințele necesare pentru a putea decide nevoia de schimbare;
  • înțelegem că potențialul de a ajuta caii trebuie să fie completat de voință și muncă susținută.

Suntem optimiști

  • chiar și acțiuni simple, accesibile și realizabile pot îmbunătăți considerabil viața zilnică a cailor noștri.

Suntem deschiși

  • înțelegem că învățarea, actualizarea continuă a cunoștințelor și gândirea în perspectivă sunt esențiale pentru toți cei care doresc să realizeze o schimbare în bine în viața cailor, atât (și în primul rând) în ceea ce privește asociația noastră, cât și privitor la cei cărora ne adresăm.

 Din aceste motive noi ne dorim să unim, să educăm și să sprijinim comunitatea din care facem parte ca asociație românească.