Săptămâna atenției la GURMĂ

Asociația pentru Bunăstarea Cailor în colaborare cu Asociația Veterinară Ecvină din România se alătură în acest an evenimentului internațional la care participă organizații de primă importanță în bunăstare ecvină, medicină ecvină, cercetare veterinară și învățământ superior veterinar din lume*, pentru a organiza Săptămâna Atenției la Gurmă (SAG) în perioada 2-8 mai 2022.

Scopul evenimentului este de a informa, a educa și a atrage atenția asupra acestei boli infecțioase a ecvinelor extrem de contagioasă și, mai ales, asupra posibilităților de a o preveni și controla.

Vă invităm pe voi, toți cei cărora le pasă de cai, să ne fiți alături! Dacă informațiile din această campanie vor ajunge acolo unde este nevoie de ele, dacă vor ajuta la îmbunătățirea vieții chiar și a unui singur cal din România, va însemna că participarea noastră nu a fost în zadar. Haideți să răspândim împreună cunoștințe și nu boală!

Veți putea urmări desfășurarea evenimentului în celelalte țări participante căutând pe Facebook  #SAW2022 și #strangles

După stingerea unui focar de gurmă, ce mai avem de făcut?

După stingerea unui focar de gurmă, ce mai avem de făcut?

Durata de timp pentru care bacteria gurmei rezistă în mediu depinde de expunerea la lumina solară, de temperatură și umiditate. Cercetările (Durham și colab., 2018, A study of the environmental survival of Streptococcus equi subspecies equi. EVJ 03.03.18*) arată că...

Ce ne arată cercetarea științifică despre gurmă în prezent?

Ce ne arată cercetarea științifică despre gurmă în prezent?

De la cercetare la ușa grajdului Marea Britanie este una din țările unde gurma se cercetează cel mai intens. Frecvența apariției acestei boli, consecințele negative pe care le are atât asupra stării de bine a animalelor bolnave cât și asupra proprietarilor, din punct...

Testarea și diagnosticul gurmei

Testarea și diagnosticul gurmei

Există două scenarii în care se necesită testarea gurmei: (1) în timpul evoluției unui focar pentru managementul corespunzător al acestuia și (2) în situațiile când se face screening de rutină. 1. În managementul de focar testarea are trei scopuri: Identificarea...

Suferința în gurmă – cum se manifestă boala

Suferința în gurmă – cum se manifestă boala

Severitatea bolii variază mult în funcție de starea sistemului imunitar al fiecărui cal, dar simptomele mai avansate pot fi dramatice. Semnele care apar obișnuit sunt următoarele: Febră bruscăObișnuit chiar înainte ca ecvina să devină infectantăDepresieCal apatic,...

Cum funcționează campania în lume?

 

 

Fiecare țară participantă, prin organizațiile care iau parte la eveniment, diseminează pe cât mai multe căi materiale informative legate de gurmă, prevenirea și stoparea ei. Materialele sunt oferite în limbile naționale și adaptate situației și nevoilor din fiecare țară, însă pe media socială ne veți putea găsi pe toți, pentru că vom folosi aceleași identificatoare: #SAW2022 și #strangles.

Fiecare țară are mai mulți ambasadori în cadrul evenimentului. Organizații, universități, instituții, profesioniști din lumea cailor, centre de echitație, entități care se implică activ în limitarea gurmei publică pe paginile web proprii informații utile și importante pentru limitarea gurmei, încât acestea să ajungă cât mai sigur acolo unde este nevoie de ele, la cei care răspund de cai, încât să le poată îmbunătăți viețile.

Ce poate face fiecare dintre noi în Săptămâna Atenției la Gurmă?

  • Informează-te și participă la răspândirea cunoștințelor!
  • Pe paginile de media socială apreciază dacă îți place ceva, dacă îți pare util ceva!
  • Partajează cu prietenii tăi, cu cei care pot îmbunătăți viața cailor!
  • Arată-le tuturor că te implici: folosește pe Facebook imaginea de fundal SAG, folosește chenarul SAG la poza ta de profil!

Toți caii sunt egali și fiecare cal contează! Haideți să contribuim la o viață mai bună a cailor noștri!

Vino alături de noi!

Pentru a afla mai multe despre alte organizații implicate în SAG, vă rugăm vizitați